Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > General > General Discussion
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-06-2005, 03:48 PM   #1
ara_yaz
Formerly ara325
 
ara_yaz's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Richmond Hill
Posts: 2,429
Engine running cool



Hey, I just noticed yesterday and today that my engine is not reaching normal operating temp. It passes the 1/4 mark, but ends up between 1/4 and 1/2, however it is more skewed to 1/4 rather than halfway. I have < 5 k kms on a new thermostat. Could there be another PITA causing this issue?

Any help would be appreciated
thx,
Ara
__________________

2014 X5 XDrive 35i - Current
2010 X5 XDrive 4.8iS - Traded
1990 325iS - Sold
1985 318i - RIP
ara_yaz is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2005, 04:22 PM   #2
Mitch555
Retired MaXmember!
 
Mitch555's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Mississauga
Posts: 3,988
Quote:
Originally Posted by ara325
Hey, I just noticed yesterday and today that my engine is not reaching normal operating temp. It passes the 1/4 mark, but ends up between 1/4 and 1/2, however it is more skewed to 1/4 rather than halfway. I have < 5 k kms on a new thermostat. Could there be another PITA causing this issue?

Any help would be appreciated
thx,
Ara
What kinda thermostat did you buy? Sometimes some thermo's don't work too great with some cars. Also check to see if anything is loose.
__________________


MY ENGINE SWAP: HERE!

Life Is A Tough Teacher, It Gives You The Test Then The Lesson.

Quote:
Originally Posted by Mystikal
just do it once, do it right.
Mitch555 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2005, 04:30 PM   #3
ara_yaz
Formerly ara325
 
ara_yaz's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Richmond Hill
Posts: 2,429
Quote:
Originally Posted by Mitch555
What kinda thermostat did you buy? Sometimes some thermo's don't work too great with some cars. Also check to see if anything is loose.
i dunno, OEM thermostat...it was fine when it was like -39, but now that it's only like -5, it's not hitting normal temp.

check to see if what's loose? rad hoses, connections etc...
__________________

2014 X5 XDrive 35i - Current
2010 X5 XDrive 4.8iS - Traded
1990 325iS - Sold
1985 318i - RIP
ara_yaz is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2005, 05:06 PM   #4
paul christians
87325is///MR.EVIL
 
Join Date: Feb 2004
Location: ajax
Posts: 7,737
there is 2 of them 145 to 180 i thick..........
__________________
87is325///2.7L..EVIL.....
03 beige GRAND AM and 94 white (slamed) PROTEGE
paul christians is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2005, 07:12 PM   #5
ara_yaz
Formerly ara325
 
ara_yaz's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Richmond Hill
Posts: 2,429
i'm gonna check my Bentley...i dunno why i didn't do that in the first place.
__________________

2014 X5 XDrive 35i - Current
2010 X5 XDrive 4.8iS - Traded
1990 325iS - Sold
1985 318i - RIP
ara_yaz is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2005, 08:18 PM   #6
Gamite
Moderator
 
Gamite's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Toronto
Posts: 21,067
u check your fan clutch?
__________________
www.gamite.net

Gamite is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2005, 11:10 PM   #7
ara_yaz
Formerly ara325
 
ara_yaz's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Richmond Hill
Posts: 2,429
Quote:
Originally Posted by Gamite
u check your fan clutch?
not yet...the snow hasn't let up since noon.
__________________

2014 X5 XDrive 35i - Current
2010 X5 XDrive 4.8iS - Traded
1990 325iS - Sold
1985 318i - RIP
ara_yaz is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2005, 11:30 PM   #8
Pawel_11_11
2nd Gear Member
 
Join Date: May 2003
Location: Woodstock Ontario
Posts: 106
its most likely your thermostat! I had similar prob, and some of them dont like to adapt to work, make sure your gaskets are well alligned and that the bolts are properly torqued. Also check and see if you have constant flow of antifreeze when your car is still cold. When you start your car in the morning your thermostat should be closed to allow your engine to warm up, if you open the antifreeze cap and look inside you should be able to see if the fluid is flowing throughout the system. I had similar probs with my e36, and I went through 2 thermostats before I got it heating properly
Pawel_11_11 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2005, 05:44 PM   #9
BMWF1
Guest
 
Posts: n/a
mine runs hot you wanna swap
  Reply With Quote
Old 03-07-2005, 06:31 PM   #10
blacknblue-e30
Just black, No blue
 
blacknblue-e30's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Oakville
Posts: 702
Send a message via MSN to blacknblue-e30
I just had this problem, car would be at 1/4 when it was -26 a month ago, and still the same 0 degrees the other day, I had the wrong thermostat set to the incorrect temp., i got the right one now, and its where it should be. Just dont leave it till the summer, driviing around in low temps with the car not heating up to normal temps obvoiusly isnt good for it.
blacknblue-e30 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2005, 12:17 AM   #11
SebSter
6th Gear Member
 
SebSter's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Toronto
Posts: 3,414
i have the same problem, just changed the thermostat maybe a month or two ago with one i bought from the dealer, and still doesnt heat up any more. I dont see why the dealer one would be set to the wrong temp, any other problems to look for?
__________________

Old car 1990 325ix. Current car 2000 540i.
SebSter is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2005, 12:39 AM   #12
Gamite
Moderator
 
Gamite's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Toronto
Posts: 21,067
seb, check fan clutch.
__________________
www.gamite.net

Gamite is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2005, 01:12 AM   #13
SebSter
6th Gear Member
 
SebSter's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Toronto
Posts: 3,414
Quote:
Originally Posted by Gamite
seb, check fan clutch.
Thanks, will check it out when the weather warms a little.
__________________

Old car 1990 325ix. Current car 2000 540i.
SebSter is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2005, 01:16 AM   #14
Gamite
Moderator
 
Gamite's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Toronto
Posts: 21,067
u could probably go check right now, just run the car till its warm, and try to spin the fan, if it doesn't spin freely, then its the clutch.
__________________
www.gamite.net

Gamite is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2005, 01:21 AM   #15
SebSter
6th Gear Member
 
SebSter's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Toronto
Posts: 3,414
allright maybe ill give it a look tomorrow if i have some time, thanks again.
__________________

Old car 1990 325ix. Current car 2000 540i.
SebSter is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Maxbimmer Copyright 2001 - 2018