Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > General > General Discussion
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 10-02-2003, 09:18 PM   #1
low_bmw
6th Gear Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: "ANYWHERE WHERE THE PAVEMENT IS SMOOTH AND THERE IS NO SPEEDBUMPS" Toronto (Etobicoke)
Posts: 1,249
car is hesitating

Anyone have had this problem?
I start my car and I start driving and it hesitates very bad for about a good 10 seconds then the car runs fine, until I start it up again and it does the same thing? Has this happened to anyone? If so what was the problem?
low_bmw is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2003, 11:10 PM   #2
AndreNY
6th Gear Member
 
AndreNY's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: NYC
Posts: 1,573
Re: car is hesitating

Quote:
Originally posted by low_bmw
Anyone have had this problem?
I start my car and I start driving and it hesitates very bad for about a good 10 seconds then the car runs fine, until I start it up again and it does the same thing? Has this happened to anyone? If so what was the problem?
maybe cause the car is to low, the cold weather freezes the cut springs and untill it worms up the car runs like shit


Do you have a check engine on, if so make sure you get it check out, it could easily be a O2 SEnsor, but its very hard to tell on the newer cars what it is untill the computer say's it
__________________
Down and Out that's the way to go...
AndreNY is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2003, 12:08 AM   #3
Soldo
6th Gear Member
 
Soldo's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Toronto
Posts: 12,484
Well if this is a recent problem it just might be because of the cold weather. I'm not sure what exactly you mean, but you just have to wait for the car to warm up?!
__________________
Keven Soldo
Soldo is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2003, 12:39 AM   #4
e36crazy
1st Gear Newbie
 
Join Date: Sep 2003
Location: tor
Posts: 20
Just curious, How much does an O2 sensor go for?
e36crazy is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2003, 02:01 AM   #5
JazzM
6th Gear Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Milton
Posts: 4,506
either that or pour some injector cleaner into the fuel tank next time you're @ a gas station...
__________________
T.
JazzM is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2003, 08:01 PM   #6
low_bmw
6th Gear Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: "ANYWHERE WHERE THE PAVEMENT IS SMOOTH AND THERE IS NO SPEEDBUMPS" Toronto (Etobicoke)
Posts: 1,249
What do you guys think it is. I thought fuel filter, ignition wires or O2 sensor. Has anyone had this problem?
__________________
GO LOW OR STAY HOME...GO LOW OR STAY HOME...GO LOW OR STAY HOME...
MY RIDES:
1994 318 CABRIO (SOLD)
1991 CIVIC ZC (SOLD)
1999 CIVIC LX (SOLD)
1999 E36 M3 CABRIO (SOLD)
1998 INTEGRA GS (STOLEN IN 4 DAYS)
1999 ACURA EL PREMIUM (SOLD)
2002 330CI M PACKAGE (SOLD)
2005 ACURA EL (daily driver)
1990 FORD MUSTANG LX (garage queen)
low_bmw is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2003, 05:04 PM   #7
Autotechnica
BMW Traitor
 
Join Date: Dec 2001
Location: Richmond Hill, Ont
Posts: 4,988
Send a message via MSN to Autotechnica
Well if you just started the car and the engine's cold, don't expect it to run perfect. Your not suppose to rev the shit out of it at this point anyways. You should only worry if the car reaches normal engine temp. and there is still hesistation problems.

Bry
__________________
'02 C32 AMG @ 18psi - Eurocharged custom ECU/TCU, ASP 178mm crank pulley + NW PSK, CM30 i/c pump, NW i/c iso kit, EC i/c, Magnecore wires, NW CAI, SL55 Y pipe, NW ported intake manifolds + gaskets/spacers, NW inconel exhaust manifolds, NW catch can, dual exhaust, H&R sways, H&R coilovers, H&R spacers, Quaife ATB LSD, goodridge lines, EBC yellowstuff, AMG 18" rims, Zeitronix datalogger.

Autotechnica is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2003, 05:43 PM   #8
low_bmw
6th Gear Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: "ANYWHERE WHERE THE PAVEMENT IS SMOOTH AND THERE IS NO SPEEDBUMPS" Toronto (Etobicoke)
Posts: 1,249
No, I let i run for 2-3 minutes. Then when I start driving the first 10-15 seconds it hesitates bad. After it runs smooth until I start it again and it does the same.
__________________
GO LOW OR STAY HOME...GO LOW OR STAY HOME...GO LOW OR STAY HOME...
MY RIDES:
1994 318 CABRIO (SOLD)
1991 CIVIC ZC (SOLD)
1999 CIVIC LX (SOLD)
1999 E36 M3 CABRIO (SOLD)
1998 INTEGRA GS (STOLEN IN 4 DAYS)
1999 ACURA EL PREMIUM (SOLD)
2002 330CI M PACKAGE (SOLD)
2005 ACURA EL (daily driver)
1990 FORD MUSTANG LX (garage queen)
low_bmw is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2003, 05:52 PM   #9
Soldo
6th Gear Member
 
Soldo's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Toronto
Posts: 12,484
When you say it happens every time you start up again, is that EVERY TIME, or just every COLD start?!
Make sure at least the ENGINE TEMP is at the middle of the guage then see how she runs!
__________________
Keven Soldo
Soldo is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2003, 05:55 PM   #10
low_bmw
6th Gear Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: "ANYWHERE WHERE THE PAVEMENT IS SMOOTH AND THERE IS NO SPEEDBUMPS" Toronto (Etobicoke)
Posts: 1,249
Every time cold or hot. Its only when I start driving 1st, 2nd and sometimes 3rd gear and then it runs fine until I start it again. When it hesitates in gear I push in the clutch and it revs from like 400rpm to 1200rpm up and down.
__________________
GO LOW OR STAY HOME...GO LOW OR STAY HOME...GO LOW OR STAY HOME...
MY RIDES:
1994 318 CABRIO (SOLD)
1991 CIVIC ZC (SOLD)
1999 CIVIC LX (SOLD)
1999 E36 M3 CABRIO (SOLD)
1998 INTEGRA GS (STOLEN IN 4 DAYS)
1999 ACURA EL PREMIUM (SOLD)
2002 330CI M PACKAGE (SOLD)
2005 ACURA EL (daily driver)
1990 FORD MUSTANG LX (garage queen)
low_bmw is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2003, 06:20 PM   #11
Lennon
6th Gear Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Victoria, British Columbia
Posts: 3,379
Send a message via ICQ to Lennon Send a message via MSN to Lennon
'bout $150 - $200 for a O2 sensor isn't it?
__________________
1990 735iL under construction.....
Lennon is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2003, 03:59 PM   #12
AcidSnow
Boss of Bosses
 
AcidSnow's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Guelph
Posts: 682
I got the same problem, I think I'm gonna try and change the fuel filter
AcidSnow is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2003, 07:25 PM   #13
low_bmw
6th Gear Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: "ANYWHERE WHERE THE PAVEMENT IS SMOOTH AND THERE IS NO SPEEDBUMPS" Toronto (Etobicoke)
Posts: 1,249
Quote:
Originally posted by AcidSnow
I got the same problem, I think I'm gonna try and change the fuel filter
If you have the same problem. It's the mass air sensor. Does anyone have an idea of what it costs?
low_bmw is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2003, 11:47 PM   #14
Bliss
Administrator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Burlington, On
Posts: 3,322
I had the same problem with my E36. I must have brought it into bmw about 10 times with the same problem. They finally changed the idle control valve. They ended up changing my control valve about 6 times in the 3 years i had the car for. Not sure if that's the problem in your case though.
__________________


For maXbimmer decals, please email info@maxbimmer.com
Bliss is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2003, 12:33 AM   #15
low_bmw
6th Gear Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: "ANYWHERE WHERE THE PAVEMENT IS SMOOTH AND THERE IS NO SPEEDBUMPS" Toronto (Etobicoke)
Posts: 1,249
Quote:
Originally posted by Bliss
I had the same problem with my E36. I must have brought it into bmw about 10 times with the same problem. They finally changed the idle control valve. They ended up changing my control valve about 6 times in the 3 years i had the car for. Not sure if that's the problem in your case though.
How much does it cost for the IDLE CONTROL VALVE and how much labour. And how much does a MASS AIR SENSOR cost if anyone knows. thanx
low_bmw is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.