Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E46 (1998 - 2005)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 05-14-2013, 02:51 PM   #1
m_guimont323
1st Gear Newbie
 
Join Date: Sep 2011
Location: Brampton
Posts: 41
323i Shifter Vibration in 1st

Hey guys,

So I recently noticed that under heavy acceleration in 1st gear, there is a very audible and noticeable vibration being emitting from the shifter. The shifter has been replaced with an aftermarket unit (no rubber isolator a la OEM).

Conditions:

Any hard/heavy acceleration in 1st gear. Symptom does not appear in any other gear or on deceleration. The vibration also seems to only come through the shifter and not the body or any other components.

The car has seen some heavy use in track circumstances and has roughly 270 000 km on the engine and transmission and drive line components.

Recently Replaced:

2 X engine mounts (with M3 mounts)
2 x trans mounts (with M3 mounts)
Rear Subframe reinforcement kit
Poly subframe bushings

Thoughts:

My 1st impression is it could be a tired bearing or gear inside the tranmission causing 1st gear to misbehave, however that has been no other issues with other gears or any problems wit the car jumping out of gear/grinding.

Could it possibly come down to the driveshaft "guibo" or rubber disc gone bad ? Any insight here is appreciated.

Thanks !
__________________
m_guimont323 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2013, 03:21 PM   #2
cormier
6th Gear Member
 
cormier's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: St. George, ON
Posts: 1,606
I would think tranny. Guibo would be in all gears, as would most driveline parts
__________________

cormier is online now   Reply With Quote
Old 05-15-2013, 01:19 AM   #3
jabela
4th Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 763
I was gonna say mounts, but maybe you want to inspect them to make sure they're secure.
I've seen where engine mount extension has broken, also where the transmission mount bracket has broken.

I also have M3 engine and motor mounts. I do get slightly more vibration, but only between 800-1000 rpm. I have a stock shifter though.

It could still be the guibo... just that certain vibrations with more load in first gear maybe? kind of a stretch, but worth looking if the guibo has never been replaced.
I'm at 180k and my guibo is cracked. i have a new one ready to go in soon.

What about on heavy high rpm engine braking in 1st gear?
__________________

2002 E46 325ci // 5spd // ISC N1 Coilovers
www.modernapothecary.ca
jabela is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2013, 01:20 AM   #4
jabela
4th Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 763
Maybe the clutch going bad? Has it ever been replaced?
__________________

2002 E46 325ci // 5spd // ISC N1 Coilovers
www.modernapothecary.ca
jabela is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2013, 06:30 AM   #5
m_guimont323
1st Gear Newbie
 
Join Date: Sep 2011
Location: Brampton
Posts: 41
The mounts only have about 2000 km's on them. But there is a good chance that maybe some damage was done prior to them being replaced.

I have noticed the increased vibration from 800-1200 rpm you mentioned, that doesn't bother me and i'm assuming is just resonant frequencies from the stiffer mount set.

The clutch is an unknown for sure... it has never been replaced by me.. and i've had the car since 192000 km. I would assume if it was the clutch that it would affect all gears.

Finally, under heavy engine braking (i.e. hard accel up to redline in 1st, release gas, there is no odd vibrations, it only seems to be under accel)

Thanks for the all the good points though, I'll take a look into the tranny mount and guibo when I can get under the car next.
__________________
m_guimont323 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2013, 08:14 AM   #6
cheapthrills
2nd Gear Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Toronto
Posts: 103
It could be that some part of your aftermarket shifter is hitting the guibo or driveshaft. Did this problem start just after you put in the shifter?

Hard acceleration in 1st is when the driveshaft transmits the most torque, thus the most twisting of the transmission and motor mounts occurs then. Guibo failure will show up under hard acceleration in 1st before it is noticable in other gears. However, you'd notice the whole car shaking, and you said it's only in the shifter.

Get under the car and note where all the shifter parts are in each of the gears using an inspection mirror.

Two possible solutions would be to install a different shifter, or install poly motor and trans mounts. In my E30, poly trans mounts make the cabin very loud.
cheapthrills is online now   Reply With Quote
Old 05-15-2013, 09:42 AM   #7
cormier
6th Gear Member
 
cormier's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: St. George, ON
Posts: 1,606
I should have thought of guibo interference, it happened to me

What does your selector rod look like? Any different?
__________________

cormier is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.