Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E36 (1991 - 1999)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-27-2012, 06:28 PM   #76
e30_kid89
The Afro-stig
 
e30_kid89's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: TDot West End
Posts: 4,589
Send a message via MSN to e30_kid89
Quote:
Originally Posted by sb_600 View Post
M52 cams won't fit in a non-vanos M50
from the pics it looked like he was using a vanos m50 for the build....not sure if things have changed since
__________________
e30_kid89 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 10:30 PM   #77
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
Quote:
Originally Posted by sb_600 View Post
I should be able to hook you up with something. I'll let you know by the end of the week.
Quote:
Originally Posted by e30_kid89 View Post
I have a set of stock 328 (m52) cams.

free if you pick them up!
Thanks for the help guys appreciate it, but I managed to grab one today.

If anyone has a diff though I am on the hunt, it is the last thing I need to get this project rolling.
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 09:15 AM   #78
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,183
open or LSD?
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - Metric Homes Racing)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)

sb_600 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 11:12 AM   #79
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
Open, and the lowest ratio possible ideally.

You have any diffs you want to part with?

And a question about oil, I know this topic has been beaten to death, but did you run anything specific for your break in period?
I usually run 15-50 Mobil 1 synthetic, was just going to stick to that.

Last edited by nate_s89; 03-28-2012 at 12:27 PM.
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 05:11 PM   #80
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,183
My buddy has a 3.91 open diff - is that too short?

For break in, I did this: http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm and ran the crappiest dino oil I could find (Formula 1 i think - from CT), then right after, switched to AMSOIL 20W50.

I used the dyno strategy but did it on an airport runway, without the cool-down in between (since I was actually driving, cooling wasn't an issue).
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - Metric Homes Racing)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)

sb_600 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 09:47 PM   #81
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
Awesome thanks for the info, I will read it over.

Nah I need something like a 2.93, I just sold the 3.91 I had in it. I have a 5 hour drive to the cottage every weekend I want to be able to cruise comfortably.
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Old 03-29-2012, 09:51 AM   #82
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,183
LOL yeah my bad... turns out it was to Jamie that you sold it
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - Metric Homes Racing)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)

sb_600 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2012, 12:14 PM   #83
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
Haha that is correct. Has he gotten it in the car yet?
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Old 03-30-2012, 02:55 PM   #84
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,183
not sure actually!
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - Metric Homes Racing)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)

sb_600 is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 06:01 PM   #85
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
So I got everything put back together, fired it up and it started!
Except its throwing code 1281, which is DME controle module memory supply. Does anyone have any idea what could be causing this?
Car also wont idle and is running pretty rough.

Last edited by nate_s89; 04-01-2012 at 06:03 PM.
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 06:37 PM   #86
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,183
I was getting that same code when I rebuilt my engine.... basically you just have to have the ECU cleared. It has to do with having the ECU disconnected with the key on or something like that.
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - Metric Homes Racing)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)

sb_600 is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 07:41 PM   #87
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
Awesome thanks, I was getting kinda worried. How do I get the ECU cleared?
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 07:41 PM   #88
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,183
You either need a Peake code reader, or a BMW code reader
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - Metric Homes Racing)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)

sb_600 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2012, 08:03 AM   #89
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
Once I get a diff I think I will drive it over to BMW and get them to clear it. I realized last night I hooked up the idle controller wrong and put both hoses into the manifold instead of one in the manifold and one in the rubber elbow before the throttle body.

Only thing I am missing now is the hose that goes into the hole at the bottom of the manifold closest to the firewall. Not the idle controller or the Intake Temp Sensor but there is a third hole, any ideas?
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Old 04-02-2012, 06:35 PM   #90
nate_s89
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Windsor
Posts: 312
Fixed the hose it idles now. It's just running rough and really rich. Did yours do the same before you cleared the dme?
nate_s89 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.