Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E46 (1998 - 2005)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 09-29-2011, 09:48 PM   #1
greenmachin6
1st Gear Newbie
 
Join Date: Sep 2011
Location: vancouver
Posts: 2
Fluctuating idle at stop

When i come to a stop the idle dips below normal then spikes a bit after about three or four times it flattens out to a normal idle

any help would be much appreciate

thanks
greenmachin6 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 01:00 AM   #2
blakneto
3rd Gear Member
 
blakneto's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Hamilton/Brampton/Toronto
Posts: 320
does an error light show? Check your MASS AIRFLOW SENSOR and your AIR FILTER to be sure they are both clear and clean. I figure those are easy to check? Air filter might have to be replaced.
blakneto is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 03:29 AM   #3
greenmachin6
1st Gear Newbie
 
Join Date: Sep 2011
Location: vancouver
Posts: 2
thanks just replaced the MAS will check the filter such a minor issue could be the fix,
here's one for ya just replaced front and rear rotors and pads with good quality thick cross drilled rotors and ceramic pads for 135$ including taxes and shipping just put in E46 rotors on ebay place was out of Ontario
greenmachin6 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 07:21 AM   #4
Blackedout95
5th Gear Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Canada
Posts: 1,079
Did you check the air meter first, also oem or nothing imo, you get what you pay for. For $135 your gonna be doing the job again real soon, sorry but just what I see.
__________________
E46
Blackedout95 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 11:36 AM   #5
crxgsr
BMW
 
Join Date: Jul 2010
Location: Markham
Posts: 287
it's most likely a vacuum leak somewhere. maybe a vacuum hose has a crack.
crxgsr is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 02:10 PM   #6
blakneto
3rd Gear Member
 
blakneto's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Hamilton/Brampton/Toronto
Posts: 320
Yah i hear there are some good spots of guys making rotors in TO.
I got front rotors when i had a Nissan Altima and they served me well!
Unless they are using some sort of amazing metal alloy... but its always buyer beware.

There are enough good deals on stock OEM rotors in TO that you may not have to go the ebay route... just depends.
blakneto is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 04:03 PM   #7
oakville46
2nd Gear Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oakville
Posts: 155
$135 for pads and rotors??? Hope they don't fall apart after the first hard braking moment.

As for the idle issue, check for any vacuum leaks. Had it happen to me and I found a small crack in my vacuum line - replaced it and all good again.
oakville46 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2011, 11:58 AM   #8
E46Dude
Respect ur Parents.
 
Join Date: Apr 2009
Location: Burlington
Posts: 143
Vacum leak. Had the same thing, had to get it changed and cleaned the system and that fixed it.

Fix it fast, eventually it can lead to multiple error warning lights along with the fluctuating idle.
E46Dude is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 01:31 AM   #9
new member
Banned
 
Join Date: Jan 2011
Location: GTA
Posts: 336
Most likely its the lower intake boot, most common problem.

If its not that, then its your ICV, clean it up and go.

It its not that then clean your MAF or potentially replace it.

What year is your car ? auto or stick?
new member is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2011, 08:53 PM   #10
duramax
2nd Gear Member
 
duramax's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Halifax,Nova Scotia
Posts: 78
idle

my 2002 m3 does the same thing, replaced the airmass sensor and still does it. the engine shakes when i come to a stop or at a light but not every time
got any tips
__________________
duramax is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2011, 11:42 PM   #11
new member
Banned
 
Join Date: Jan 2011
Location: GTA
Posts: 336
M3s are different, way different.

Could be your precat O2 sensors , could be your vanos.
new member is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2011, 08:36 AM   #12
duramax
2nd Gear Member
 
duramax's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Halifax,Nova Scotia
Posts: 78
idle

the funny thing is there is no engine light or codes.I was told that the m does funny things at idle
__________________
duramax is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.