Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E30 (1983 - 1991)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-11-2011, 04:55 PM   #1
bimmer30
Banned
 
Join Date: Jul 2009
Location: GTA
Posts: 89
Thumbs down attitude towards alternator belt

so i got this other prob with my e30, but its not a fan motor prob
the alternator belt i got from bimmer specialist was replaced with original. However, after a few kilometres of driving her the belt break off. So i installed another one and it broke off again. After installing the belt there was some squeekyin for a second or two when turning engine on. This happened to me twice, so i installed back the original belt that came with the car and its perfect. Can someone tell me what the problem is?
bimmer30 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 05:50 PM   #2
E30M42cab
Parts Hoarding Specialist
 
E30M42cab's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Milton
Posts: 2,333
You tell us... did you put it on too tight, too loose? Cheap belt? Who made the belts that broke? Continental, Top Cog? Did you put it back on the wrong sprocket? I don't think it's as big of a deal as you think it might be.
__________________

Quote:
Originally Posted by richie_s999 View Post
Grow up and move on.
E30M42cab is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 07:11 PM   #3
bimmer30
Banned
 
Join Date: Jul 2009
Location: GTA
Posts: 89
hey

these were continental (two broke) they both squeeled on start up and a bit of driving like 2 seconds.
bimmer30 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 08:23 PM   #4
misschigga
2nd Gear Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Durham Region
Posts: 159
We could start a club LOL
http://www.maxbimmer.com/forums/showthread.php?t=144130
misschigga is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 10:35 PM   #5
E30M42cab
Parts Hoarding Specialist
 
E30M42cab's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Milton
Posts: 2,333
hmm... I've gotta do my alt belt too, and I've got a continental already to use as a replacement. Maybe they're just shitty belts?
__________________

Quote:
Originally Posted by richie_s999 View Post
Grow up and move on.
E30M42cab is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2011, 06:49 AM   #6
misschigga
2nd Gear Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Durham Region
Posts: 159
I just don't have the time to figure out what's wrong, I'm leaving this one to the Pro's. The car is going in for service on wednesday
misschigga is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2011, 07:04 AM   #7
InfiniteDice
14 Years with the E30
 
InfiniteDice's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: St. Catharines
Posts: 1,126
I've used continental for many applications and have always found them to be reliable.

What was the belt deflection after you installed it? Are you sure you have it on the right pulley? There are more than one. Did you feel with your finger around all the pulleys to make sure there are no burrs or indents that could cut or burn the belt? I believe that the alternator belt is also the waterpump belt, as they are both essential. Are you sure you routed it right? look for a diagram online. Can you freely spin the alternator without the belt on it? Can you turn the water pump pulley without the belt on it?

Answer all these then let us know. These belts are ultra strong, and breaking after 2 seconds is not likely without another issue somewhere.
__________________




Performance one step at a time.

Last edited by InfiniteDice; 07-12-2011 at 07:07 AM.
InfiniteDice is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2011, 08:17 AM   #8
Ceeker
Parts hoarding partner...
 
Ceeker's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Posts: 3,361
^ like he said...sounds VERY peculiar..
__________________

I think I've had 14 bmw's in 4 years.
2 IX's -sold and parts
2 325i 4 dr - sold
4 318is all white - sold and parts
1 87 325is red - parts
1 89 325i vert grey - parts
1 90 325is white - keepin
1 87 325i vert -red - keepin
latest addition 1 88-325is red - parts
latest addition 1 89-325i vert - white -fixin/sold
latest addition 1 92-318i vert - blue - parts
latest addition 1 87 325is blk - parts.

latest addition as of 2013-Gold 87-325is auto! it's a keeper!
Ceeker is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.