Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 5 series
User Name

Welcome to!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 11-04-2010, 11:37 PM   #1
3rd Gear Member
Join Date: Mar 2005
Location: toronto
Posts: 328
i think my e39 is burning oil.. symptoms that would cause this?

hey everyone. this is odd. in the last 3 weeks, I topped up my oil to the half-way mark between low and hi threshold after the oil lamp comes on. i'm not due for an oil change nor have i've been driving the vehicle hard. the oil lamp just came back on again after topping it up.

any common symptoms that would cause this - is this a major repair job?

i'll bring it into the shop but would appreciate some knowledge beforehand. thanks!
atm2000 is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2010, 11:53 PM   #2
3rd Gear Member
MLue1's Avatar
Join Date: May 2008
Location: Markham
Posts: 456
There is a Crank Case Valve (CCV) #2 in the diagram that causes excessive blow by when it fails, in the case of the 540 it is located at the back of the intake plenum.
Attached Images
File Type: jpg 540IntakeManifold.JPG (68.5 KB, 336 views)
'99 E39 540iT
MLue1 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 12:49 AM   #3
..... kLaSSe~1 .....
myndgone's Avatar
Join Date: Feb 2005
Location: Brampton
Posts: 2,943
Send a message via MSN to myndgone
My E39 does the same thing...
myndgone is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 11:44 AM   #4
Dado 540
6th Gear Member
Dado 540's Avatar
Join Date: Jan 2008
Location: GTA
Posts: 1,981
If you are adding that much it probably rear main seal between the tranny and the engine. It's common.

CCV is also a possibility however I would expect white smoke from the exhaust in that case
E39 540i Sport
Dado 540 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 12:23 PM   #5
the misanthropist
BigD's Avatar
Join Date: May 2002
Location: a house
Posts: 6,251
Don't mean to be offensive, I just like to start with Occam's razor - it's not leaking oil right?
BigD is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 11:41 PM   #6
3rd Gear Member
Join Date: Mar 2005
Location: toronto
Posts: 328
at the moment there's no white smoke from the exhaust. the car idles fine too. it's just the oil burning that's bugging me and i can't figure out why.

it's an 03 525iT and i drive a lot of highway KMs each day if that matters. I might have to bring it into the shop. i'm scheduled for an oil change this week.

will keep you posted.
atm2000 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2010, 02:41 AM   #7
6th Gear Member
JINT's Avatar
Join Date: Mar 2008
Location: Jewtown
Posts: 1,207
A common thing with those, from my experience is valve seals, but thats if it was driven very hard and has some mileage on it. After i changed the valve seals, the oil level is quiet steady. It is a very costly job though if you don't do it yourself.
1990 M5 Euro
You wash your car like it was your firstborn child, you tend to its needs like it was your own body, you protect it like it's your family, then you drive it like you stole it
JINT is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 07:19 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Maxbimmer Copyright 2001 - 2015