Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > General > General Discussion
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 06-09-2010, 06:49 PM   #1
AlpWhitE46
is a pimp
 
AlpWhitE46's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Etobicoke
Posts: 9,065
Send a message via MSN to AlpWhitE46
Code 104

So as some of you read I had the mechanic put in the new vanos and seals + new oil was changed right after.

After second start i got CODE 104 - VANOS exhaust camshaft, end position reached.

This is one of the codes i was getting before, I guess the other one dissapeared..


Does anyone know what this could be now?
The car kinda starts a bit off, and does not idle fully properly...


I HATE VANOS.

Last edited by AlpWhitE46; 06-09-2010 at 07:00 PM.
AlpWhitE46 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2010, 07:00 PM   #2
mirek
6th Gear Member
 
mirek's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Canada
Posts: 5,454
Code P0104 is MAF according to my book,
mirek is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2010, 10:23 PM   #3
AlpWhitE46
is a pimp
 
AlpWhitE46's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Etobicoke
Posts: 9,065
Send a message via MSN to AlpWhitE46
What book is that?

Sorry I'm just trying to figure out what the hell else is wrong... What i wrote is what the mechanics computer checked out



I just started it up again and it was studdering the iddle...

Last edited by AlpWhitE46; 06-09-2010 at 10:44 PM.
AlpWhitE46 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2010, 11:55 PM   #4
uzi577
RUNING BOOST
 
uzi577's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Toronto
Posts: 258
Quote:
Originally Posted by mirek View Post
Code P0104 is MAF according to my book,
I think he refers to Bentley manual. I briefly checked the P0101 is MAF(mass air flow). BMW code 8. It is close but I could not locate the P0104.

All the VANOS codes start at P15xx.
good luck
uzi577 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2010, 11:59 PM   #5
EuroSpec_92
MPOWER
 
EuroSpec_92's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Mississauga
Posts: 348
ill check it out for you in the morning, i have a better program at teh shop
__________________

99 Estoril M3
EuroSpec_92 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 01:18 AM   #6
AlpWhitE46
is a pimp
 
AlpWhitE46's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Etobicoke
Posts: 9,065
Send a message via MSN to AlpWhitE46
Thanks Euro!

Can't wait to resolve this issue already!
AlpWhitE46 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 01:52 PM   #7
mirek
6th Gear Member
 
mirek's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Canada
Posts: 5,454
OBDII codes, assuming you used an obd2 scanner,

http://www.obd-codes.com/p0104
mirek is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 04:18 PM   #8
MarkD
Banned
 
MarkD's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: In Your DME!
Posts: 2,414
Quote:
Originally Posted by EuroSpec_92 View Post
ill check it out for you in the morning, i have a better program at teh shop
What program do you have ? A GT-1 is the best tool to use.
MarkD is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 04:25 PM   #9
AlpWhitE46
is a pimp
 
AlpWhitE46's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Etobicoke
Posts: 9,065
Send a message via MSN to AlpWhitE46
I'm not sure what my mechanic used - all i have is a printed receipt that says X431 DIAG report.
AlpWhitE46 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 07:26 PM   #10
MarkD
Banned
 
MarkD's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: In Your DME!
Posts: 2,414
Quote:
Originally Posted by AlpWhitE46 View Post
I'm not sure what my mechanic used - all i have is a printed receipt that says X431 DIAG report.
That is the Launch diagnostic tool. http://www.x431.com/ Not as good as a GT-1.
MarkD is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 11:45 PM   #11
AlpWhitE46
is a pimp
 
AlpWhitE46's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Etobicoke
Posts: 9,065
Send a message via MSN to AlpWhitE46
So what does this mean?

Could it be the MAF?

I was just parking and as I parked it was studdering, and then turned off..

luckily I was able to turn it on
AlpWhitE46 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 05:25 AM   #12
MarkD
Banned
 
MarkD's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: In Your DME!
Posts: 2,414
Quote:
Originally Posted by AlpWhitE46 View Post
So what does this mean?

Could it be the MAF?
What does your mechanic say? If he does not know, you should take it to someone who has a GT-1. RMP has one. I also do, but don't have time to do any scans till next week.
MarkD is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 10:10 AM   #13
EuroSpec_92
MPOWER
 
EuroSpec_92's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Mississauga
Posts: 348
The code shows as a bmw-FC code.
There is no P0104.

So if it is the FC code it is Camshaft position timing over advanced. Or system performance bank 1.

Picture attached.

__________________

99 Estoril M3
EuroSpec_92 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 04:58 PM   #14
AlpWhitE46
is a pimp
 
AlpWhitE46's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Etobicoke
Posts: 9,065
Send a message via MSN to AlpWhitE46
last time i turned it on ran perfectly fine...
Here is the second last time i turned it on..
Should the car do this btw when i rev it and release the gas, its like it has a little point where it stops then drops a bit.. then you can hear it studdering..




http://i.imagehost.org/download/0154...-20100611-1418
AlpWhitE46 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 11:06 AM   #15
uzi577
RUNING BOOST
 
uzi577's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Toronto
Posts: 258
Start with a basics

Take the MAF sensor off clean with a carb cleaner.

Or if can get your hands on working MAF sensor plug it in see if it will solve you problem.

BMW is very picky on the reading it gets for the MAF. The range of problems can be cause by it is huge.

Please re-read the codes. It will help you determine further action.
uzi577 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.