Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 7 series
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-27-2010, 04:56 PM   #1
Andre14
1st Gear Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto
Posts: 6
Hello everybody - long post

So I purchased an e38 (1998 740i) a few months ago (february)
The car has a rebuild title but it was priced accordingly.
I know most of you are gonna laugh at this one but here it is... this is my winter/occasional car... I ride a motorcycle most of the year and I don't think that'll change soon, although I must say that I love this car. To get an idea of how much I use this car... 1200km in 3 months or so.

A bit of history from the previous owner. He dropped about 5000 in the car before he sold it. All the service was done at McNally's. I remember cats, brakes all around (rotors and pads), water pump, belts, tires, ball joints, rear bushings (?!?). can't remember all of it but I saw receipts...

I had the transmission oil changed at toronto automatic transmission and I changed the oil in the engine. rotella 0w40 if anybody wants to argue with me about that...

Fixed the sunroof motor (it wasn't properly mounted), the CD player (fuse) and the DSP. The previous owner had a spare (used) unit and I ended up using my logic board with the power circuit from the spare one.

Once in a while I would hear and feel a pop on the left side under hard braking or acceleration. And I thought it was related to the front end suspension... but it was an engine mount. Secured last week (Autotrend - bolt was missing!!!) I also changed the starter and the battery there.

I took it out last weekend for a longer drive... The car drives really nice. No drivability issues whatsoever. Knock on wood.

Issues. Please feel free to help me with any of these...
1. The low beams are on all the time. even with the knob on the off position. And they're a bit low, so I tried to align them properly but they seem to be at the end of the adjustment range. .
2. Cupholders...
3. A bit of rust on the doors (bottom) and on the trunk.
4. I found a loose connector on the left side of the engine (comes from the left side harness. I looked in the TIS software and the closest match seems to be a temperature sensor. The car is supposed to have 2 - one for the instrument cluster and one for the ECU. However there is only one sensor on my pump. Maybe they used a different pump?
5. Pixel problems I'm around 50% right now. I know i can get it fixed for $300 but I'm looking for an alternative. I have a second dash from the previous owner. DSC does not work with it and the temper dot comes on with it. Is there any way to reprogram the used unit with the info from the original one?
6. Cruise is not working. engages but quits if it has to accelerate. I holds for a bit tho, so I guess the gears are toast.
7. missing ashtray and the flashlight is dead.. Also the wipers don't park... any idea how much those relays cost? any aftermarket alternatives?
8. AC is not working. I didn't bother to diagnose this thoroughly, but I did notice that it idles higher when selected.
9. brakes squeal under light braking. this I find a bit odd since they're new all around... maybe they need a bit of breaking in.
10. the voltage seems a bit low (13.6 on the dash) and 14 with a multimeter in the lighter socket.
11. no alarm. arms and flashes but I think the siren is gone.
12. missing caps on the locking knobs inside the car... these drive me nuts!!!


I plan to tackle all of these if I have the time this summer... Im' pretty sure that most of e 38 owners have seen some of these issues on their cars so I would appreciate any thoughts about how to tackle them.
Please share any thoughs...

Thanks,
A
__________________
1998 740i - 168km

Last edited by Andre14; 04-27-2010 at 05:12 PM.
Andre14 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 09:50 PM   #2
ProStreetDriver
The Real Transporter
 
ProStreetDriver's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Ontario
Posts: 734
Send a message via MSN to ProStreetDriver
welcome to the forum and congrats on the purchase!

e38.org is what your looking for!
__________________
1997 BMW 540i/6 sport
1984 BMW 733i E23: Centra staggered 16" rims, Hartge strut brace, Hartge engine
1994 BMW 740i E32: Sold
ProStreetDriver is online now   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 10:38 PM   #3
740-iLL
Founder of GTA7's
 
740-iLL's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Brampton
Posts: 1,067
Welcome to E38's!

www.E38.org is a valuable asset, as is the 7 Series section on bimmerforums.com which gets a lot more traffic.

Now let's see what we can do about your issues:

Quote:
Originally Posted by Andre14 View Post
Issues. Please feel free to help me with any of these...
1. The low beams are on all the time. even with the knob on the off position. And they're a bit low, so I tried to align them properly but they seem to be at the end of the adjustment range. .
it's possible that the knob itself is broken. do they turn on right when you turn the car on?
2. Cupholders...yeah we all have that problem, we just deal with it
3. A bit of rust on the doors (bottom) and on the trunk.normal spot for rust as the water drains through the door pillars into trays at the bottom of the doors, where it sits and causes rust over time
4. I found a loose connector on the left side of the engine (comes from the left side harness. I looked in the TIS software and the closest match seems to be a temperature sensor. The car is supposed to have 2 - one for the instrument cluster and one for the ECU. However there is only one sensor on my pump. Maybe they used a different pump?I don't think another pump would have cut it, there should be somewhere it connects too. check www.realoem.com to look up diagrams and schematics
5. Pixel problems I'm around 50% right now. I know i can get it fixed for $300 but I'm looking for an alternative.check youtube, there are a few different DIY ways of fixing them, but proceed with caution, a few guys have messed up the springs in the needles I have a second dash from the previous owner. DSC does not work with it and the temper dot comes on with it. Is there any way to reprogram the used unit with the info from the original one?only the stealership can help you out with that, they can re-program it to the original mileage and VIN
6. Cruise is not working. engages but quits if it has to accelerate. I holds for a bit tho, so I guess the gears are toast.I don't think it has anything to do with gears, but rather the cruise control module itself. have the car's codes read to diagnose it further
7. missing ashtraycheck junkers and the flashlight is dead..E38.org has a good write-up to bring it back to spec or even convert to LED Also the wipers don't park... any idea how much those relays cost? any aftermarket alternatives?might need a new ignition switch, this sometimes causes the wipers to go haywire
8. AC is not working. I didn't bother to diagnose this thoroughly, but I did notice that it idles higher when selected.could be the blower motor
9. brakes squeal under light braking. this I find a bit odd since they're new all around... maybe they need a bit of breaking in.
10. the voltage seems a bit low (13.6 on the dash) and 14 with a multimeter in the lighter socket. that is the normal voltage afaik
11. no alarm. arms and flashes but I think the siren is gone.the siren can be enabled and disabled. I don't remember exactly how to do this, but E38.org can shed some light on it or BF.c
12. missing caps on the locking knobs inside the car... these drive me nuts!!!
once again check a junker or someone parting out
Hope I helped
__________________
Follow me on Twitter @SEVEN40iL
740-iLL is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2010, 04:12 PM   #4
Andre14
1st Gear Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto
Posts: 6
thanks for the replies.

I did look for some of these things on e38.org, and i found many answers...
I need help finding local part sources most of the time... even junkers, although I'd rather not.

but...
lights. yes they do come on all the time. key in - light on. i'll take the knob out someday and see whether it's broken or bridged or something.

cupholders... any other alternatives other than oem? nobody made a better product?

water pump.... i looked on realoem and yes there are two sensors.... on my pump there's only one. hmmm...

the cluster.... i can't get a definitive answer on this one. some say the dealer won't program a used dash. some say there's carsoft 1.3.6 that might do just that. I can't find anybody with it to give me a definitive answer.

wipers. i'm pretty sure it's not the ignition switch. i don't have any abnormalities described as a cause for a faulty switch. there is a tsb though on those relays. (updated parts)

siren... can't find anything on e38.org other than how to replace it...


so that's about it...


Thanks a lot for the input.
a
__________________
1998 740i - 168km
Andre14 is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2010, 05:02 PM   #5
nonlocal
Last of the Late-Brakers
 
nonlocal's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Not here...
Posts: 657
Try the Max sponsors-- simplycars and eurostyle for example-- for the parts you need... I don't know why you would shy away from a junker for parts like lock knobs. If you must have new OEM though, MaranelloMike will give you the best prices...

Nothing to add really just pointing out that we have great local resources...
nonlocal is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2010, 05:14 PM   #6
E30 Girl
6th Gear Member
 
E30 Girl's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Lea$ide
Posts: 2,425
Send a message via MSN to E30 Girl
Take the car to Cross Avenue Auto in Oakville that is the only place I take my 740i Sam is the shit and knows more then anyone. He can atleast go over the whole car and answer some of you questions for you. He will take care of you just tell him Lindsay with the Black 740i and the 318is sent you.
E30 Girl is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2010, 08:18 PM   #7
Andre14
1st Gear Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by E30 Girl View Post
Take the car to Cross Avenue Auto in Oakville that is the only place I take my 740i Sam is the shit and knows more then anyone. He can atleast go over the whole car and answer some of you questions for you. He will take care of you just tell him Lindsay with the Black 740i and the 318is sent you.
Thanks Lindsay. I was looking for a recommendation like that. Most places don't like to deal with cars that have no history with them. I'll take care of the little and obvious things that I'm comfortable with (although I wouldn't mind opening up that engine a bit and marvel... Oh to have the time...) and then, prolly when I go away on vacation I'll leave the car with him. I find that I cope way better with those bills when I'm relaxed...
__________________
1998 740i - 168km
Andre14 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.