Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E30 (1983 - 1991)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-26-2010, 08:09 PM   #1
emas
3rd Gear Member
 
emas's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: T.O.
Posts: 36
1991 318i rough idle

hi,

i have a 91 318i with 250k km and wanted to know if anyone has had the same problem.

I have a bad/rough idle with my car. a similar thing happened last year and was fixed chaning the O2 sensor and coolant temp sensor. last time the rpm gauge needle would go up and down at times, especially after coming to a stop. I have checked for air hose leaks and dont see anything wrong. I have replaced most of the air hoses, and the ICV is new bmw part and has been cleaned with throtttle body spray.

This time however the rpm needle doesnt act irratic. I just feel that the engine doesnt run perfect on idle. another issue is that on a warm engine, once started, when put into 1st gear it staters and feels its going to die, but with a push of the acc. pedal to over 4000 rpm, the problem goes away, but the idle is still rough with no rise/drop in the rpm needle.

Has anyone seen this before? I am thinking its the MAF sensor as its the original, but dont know how to check this part. everything else works fine, except that when the power windows are used, I feel a drop in engine power as does the rpm needle. also does this on any electrical load that I put on such as the rear def. or the pwr locks. its just a short and brief loss of contious power that is brough back after using the power window or locks.

Any help is appreciated. thanks.

emas
emas is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2010, 08:45 PM   #2
Ceeker
Parts hoarding partner...
 
Ceeker's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Posts: 3,373
check all your grounds.. motor to body etc. Check your intake belows. (large elbow) could be cracked and leaking. when you change your vacuum lines you should also change the elbow too. those motors are known for vacuum leaks after 100k.
__________________

I think I've had 14 bmw's in 4 years.
2 IX's -sold and parts
2 325i 4 dr - sold
4 318is all white - sold and parts
1 87 325is red - parts
1 89 325i vert grey - parts
1 90 325is white - keepin
1 87 325i vert -red - keepin
latest addition 1 88-325is red - parts
latest addition 1 89-325i vert - white -fixin/sold
latest addition 1 92-318i vert - blue - parts
latest addition 1 87 325is blk - parts.

latest addition as of 2013-Gold 87-325is auto! it's a keeper!
Ceeker is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2010, 03:53 PM   #3
BMe30
all by chance...
 
BMe30's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: mississauga
Posts: 819
for sure its a vacuum leak
__________________

Gone but not forgotten
BMe30 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2010, 06:04 PM   #4
Ktt88
2nd Gear Member
 
Join Date: May 2009
Location: Toronto
Posts: 60
check your MAF and make sure there isnt a film of crap over the sensor, i clean mine using brake cleaner. there are also specific MAF cleaners on the market
Ktt88 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 11:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.