Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E30 (1983 - 1991)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-05-2009, 12:11 AM   #1
Tekals
DIYer
 
Tekals's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gatineau, Qc
Posts: 112
Trouble Starting 318 is

Hi, I've been having some trouble starting my bimmer lately, it began by a simple no response when turning the key to start, like if i wasnt doing my "anti-theft security". It wasnt that bad at first, I just shorted the starter to make it turn a bit, go back inside the car and it would usually work.

At the moment, it got really worst, now when i try to start, it does way more than just not starting, It does a small noise and I lose everything electrical, meaning it shuts down everything and even if I turn switch on/off, i dont get back any lights in my dash.... To get it back i think i could unplug battery... but still it does the same each time...

At first i thought it was my starter, I took it out and tried it on a battery... worked fine... had little rust on them, i fixed this before putting it back hoping it could be a bad contact. WRONG, still does the same &?%/ again...

Do you guys have any suggestion? My bro thinks it could be a bad key switch, what you guys think?
Tekals is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2009, 12:26 AM   #2
SamE30e
6th Gear Member
 
SamE30e's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milton
Posts: 2,869
Bad ground?
__________________
91 318is - M50NV (gone)
02 WRB Subaru WRX EJ207 forged, 320 AWHP stock turbo.
85 - 325
02 325i Sedan
SamE30e is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2009, 09:06 PM   #3
Tekals
DIYer
 
Tekals's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gatineau, Qc
Posts: 112
Where are the grounds on the engine? I've seen one on the rightside near exhaust, but it looks fine... any other grounds i should check?
Tekals is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2009, 09:15 PM   #4
Tekals
DIYer
 
Tekals's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gatineau, Qc
Posts: 112
Took the starter out again, tried it again and again, looks to be alright but sometimes the contact looks hard to get to make it run. Although, i took out the starter switch with all the connections, couldn't find an electric scheme about it but we tested it in all positions and it looked to work fine. The "starting" position gives voltage on one of the wires but it seems that the signal doesnt reach the starter... where could it be dying?, it is a mess of wires under the dash!
Any scheme of the wire from the key switch to the starter? where it goes and all?
Any Idea of where the anti-theft thing could be?
Tekals is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2009, 10:42 PM   #5
andicanada
4th Gear Member
 
andicanada's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Berlin Germany
Posts: 660
Send a message via MSN to andicanada
change the ignition switch in the rear behinde the lock cylinder the conact goes sometimes bad and give's you the reported problem
__________________
E30 Station wagon project to much work, time and money i need a better paying job lol
andicanada is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2009, 01:40 AM   #6
kungfucious
1st Gear Newbie
 
Join Date: Aug 2007
Location: vcr
Posts: 49
hey guys... little unrelated...
did the 318is come with a power sunroof? i think all i's came with the turn knob and is' came with the power one. is that correct?
__________________
convert to an es? ... or get an 318is?
______(+)______
|OO=[][]=OO| //325e
kungfucious is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2009, 07:27 AM   #7
Tekals
DIYer
 
Tekals's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gatineau, Qc
Posts: 112
i beleive it was an option, mine doesnt have power sunroof
Tekals is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2009, 03:08 PM   #8
noid
5th Gear Member
 
noid's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Burlington Ontario
Posts: 951
Take a a set of jumper cables and connect one end of the ground to the oil drain plug and clamp the other ground end to the steering rack (dont worry about the power cable). Then try to start it... then report back.
noid is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.