Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 5 series
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 11-13-2008, 10:42 PM   #1
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
tick tick tick sound form my e39

my 1999 528i started ticking on me today it a tick tick tick noise form front passager side i believe but i can also here form underneath could cat on the exhaust tick , i also been getting rough idle at times i think i got a clogged cat but will that contribute to the ticking sound i read many treads about this and the only way so far is to change the oil which i have done to mobile 1 ow40 and they said to drive it hard , do you guys got any recommendation . also when i take the oil cap off when car is running its seems to have a little strugle with same with the dip stick thanks in advance for you reply
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 11:28 PM   #2
ACS_DAN
16/F/Cali
 
ACS_DAN's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: OJ Didn't Do it.
Posts: 1,298
Send a message via MSN to ACS_DAN
Are we sure it's not the Vanos unit(s)?
__________________

95 530i|Modifications - Work.
ACS_DAN is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 11:30 PM   #3
europrince
6th Gear Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: North York
Posts: 6,729
get it scanned, no?
europrince is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 01:52 PM   #4
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
i am pretty sure not the vanos unit i think i many have something to do with the exhaust manifold maybe the gasket if i hit 6000 rpm the sound is gone form couple min then returns after i think it is result of poor oil circulation i will sea foam it see if it helps there no signs on the dash if i get it read will anything pop up what you guys think
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 02:11 PM   #5
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
here the thing i just picked it up a couples weeks ago and it had no sound at all everything was fine the guy i picked it up from how by the way owns like 5 bimmers told me he got the oil changed at a reliable garage he takes all his cars too . so everything went fine until one day i decide to push it a little hard once as a fellow m3 driver and all when i get back home i hear this sound so i immediately turned it off star researching it found it could be an oil problem called this guy up he gave me the mech number called him up this jackass had no clue what the hell he was doing he put 5w30 semi syntec castrol in the car i almost died when i heard it imeditaly flushed it and put in 7 fresh quarts of Mobil 1 ow-40 this guy did not even change he filter so i got another 3 knocked off the price all in all i got it for a good price is the only reason i still have it so i taught i let you guys know some history to why this is happening
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 05:26 PM   #6
Dado 540
6th Gear Member
 
Dado 540's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: GTA
Posts: 1,971
WoW i would have killed him. So is the ticking problem gone now?
Dado 540 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 07:38 PM   #7
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
no still there its anything as hell cant figure it out its much louder near the side of the exhaust manifold and i been getting kick back form the exhaust do you think this could be cause by the cat or something being blocked its although as i sayed before if i hit 6000rpm its compelty goes for a couple of mins what you guy think . exhaust or lifters gong to try uploading the sound on to youtube
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 07:48 PM   #8
ACS_DAN
16/F/Cali
 
ACS_DAN's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: OJ Didn't Do it.
Posts: 1,298
Send a message via MSN to ACS_DAN
sound like this?



Or this

__________________

95 530i|Modifications - Work.
ACS_DAN is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 07:54 PM   #9
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
a bit of both sound like the top one but can also been herd at the bottom just as the video combination of both videos also my exhaust are shaking when in drive happens randomly some time smooth some times it shakes thanks for the help by the way
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 10:01 PM   #10
ACS_DAN
16/F/Cali
 
ACS_DAN's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: OJ Didn't Do it.
Posts: 1,298
Send a message via MSN to ACS_DAN
Maybe lifter tick, Some people have had good luck with running thicker oil. In some extreme cases that won't solve the problem and the only remedy will be a head overhaul.

I'd try and take it into a shop for a better opinion/Diagnosis.

Good luck man!
__________________

95 530i|Modifications - Work.
ACS_DAN is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 10:31 PM   #11
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
thanks for the help man this forum is the best lot of good guys , the sound went away after using the sea foam stuff that stuff works wonders hope it dose come back . figures crossed and what grade of oil you recommend
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 05:34 PM   #12
Dado 540
6th Gear Member
 
Dado 540's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: GTA
Posts: 1,971
How do you use sea foam?
Dado 540 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 05:48 PM   #13
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
its real easy man you pick up a bottle form parts source 12 sum thing the you get your to optimal temp meaning normal driving temp you unattached the brake boost line driver side ofthe engine right on the top can miss it let it suck in slowly 1/3 of the bottle turn the car off wait 10-15 min turn the car on you be able to see the smoke coming out big white clouds form exhaust keep revving till it looks like it almost all gone cleans out you engine real nice here is a youtube how to same thing for the e39 http://www.youtube.com/watch?v=MzqohWTChwY i also put 1/3 in the gas tanks
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 06:23 PM   #14
Dado 540
6th Gear Member
 
Dado 540's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: GTA
Posts: 1,971
Is this 100% safe for the engine, are there any sideffects?
Dado 540 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 06:27 PM   #15
Pinto009
2nd Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pickering
Posts: 141
i did a lot of research and as far as i know its done nothing but good especially BMW if i remember correctly there is a tread on here also that support thing and couples f guys on here swear by it all i know is i cleaned the hell out of my engine driving so smooth now just Google it man you seen the number of people that swear by it good luck
Pinto009 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.