Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E46 (1998 - 2005)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

 
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 05-28-2013, 01:05 PM   #1
BEARD.
1st Gear Newbie
 
Join Date: May 2012
Location: Stouffville, ON
Posts: 2
E46 328i wont start, stumped

Hey guys, looking for a bit of guidance here! Ive got a '99 328i 5 spd that won't start.

I've done some trouble shooting of my own, and am coming up short. Here is what is going on:

-Car does not crank at all

-fuel pump comes on when key is in on position (hear the hummm)

-all electronics in the car work otherwise

-***will bump start, run and drive no problem***

Here is what I've done/determined:

-battery is good, contacts and all grounds have been checked/cleaned

-starter replaced

-NO power coming to the signal wire (tested at starter with key in on and crank postion)

-starter cranks if jumped, so its not the starter

-clutch pedal switch (starter cut off switch with red top is clicking when clutch pedal is pressed, and power is getting to it, so I think its good)

- clutch pedal switch on opposite side of pedal (cruise control switch I believe- has blue top) is now broken from me trying to get at it to test it, PLEASE LET ME KNOW if you know anywhere to get one for cheap, BMW wants $120 for a measly switch so efffff that

-EWS/starter cut off relay is good

-ignition switch seems to be getting power and clicks when key is turned

-brought the key to the dealer, and determined it is fine. they stuck it in their reader and it communicated just fine

HERE IS WHATS BUGGING ME:

-When the key was stuck in their scanner at the dealer it read that the car has 265xxx km, but in actuality, it has 268xxx km from being bump started and driven around.

-This leads me to believe that the key isnt communicating with the EWS properly

-Im thinking maybe the EWS ring antenna?

-could bumping the car and driving several times have messed up the rolling codes between the DME and EWS?

Ive been messing with this thing in my spare time for the last couple of months and now that the nice weather is starting up, i wanna get this thing going ASAP!!!! If any of you have any input from past experience or superior knowledge of the vehicle, please chime in! Thanks
BEARD. is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.