Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E46 (1998 - 2005)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

 
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 12-05-2012, 02:25 PM   #1
simey_binker
1st Gear Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Toronto
Posts: 5
Greetings, and I need some 2002 325i help

Hey all,

Well, might as well introduce myself; I'm a 27-year-old mechanical engineer, who has mostly driven turboed RWD Volvo wagons (4 of them). The first burnt to the ground, the second crashed, the third went to the yard, and the 4th my wife flipped on the highway. So now I drive a 2002 BMW 325i wagon in manual. nearly 300k kms.

I'll keep this short to avoid any "TLDR"; I've got problems:

#1, when going over bumpy roads, the front suspension "chatters" a little. It was safetied about a month ago, and a tierod replaced. at time of purchase, I inspected those rear a-arm bushings that seem to go in the front suspension (apologies for not the correct term), and they checked out. I haven't crawled underneath yet, but I'm suspecting the anti-roll bar. It sounds like the chatter or knocking you'd get from a strut not seated properly.

#2, on warmup, the idle fluctuates. When the car is cold, it's ok. When the car is warm, it's ok. when the car is nearly at operational temperature, the idle fluctuates, sometimes stalling. I've heard about the plastic intake boots cracking, but wouldn't that affect the car all the time, and also throw a code (no engine light on dash)? I don't want to automatically attribute it to this, but it seemed to arise after I siphoned gas from a parts car which makes me question the cleanliness of said gas. however I've gone through 4 tanks since then, so the only possibility would be the injectors. With all the stories of Vanos going, could it be this? I seem to lose oil very slowly. what are the indications of a Vanos needing fresh seals?

#3, at time of sale, the seller said that the previous owner had put in a shorter gear in the diff (or, he attempted to communicate this to me but I had to read between the lines as I don't believe he understood completely). lower gears don't seem unreasonable, but on the highway and in 5th, the car is operating at 3500 rpm at around 110-120km/h. this means I don't need to downshift to pass, but I'm also skeptical of the fuel efficiency. seems like I cruise around 8L/100km which isn't bad, but perhaps this could be better? what are you guys running?

Other than those things; it's a great car. I'm glad I've put the mid-80s and early 90s Volvos aside to join the rest of the population in the new millenium.

Sim
simey_binker is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Maxbimmer Copyright 2001 - 2014