Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 5 series
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 09-05-2010, 10:11 PM   #1
bigcletus
2nd Gear Member
 
bigcletus's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: NB
Posts: 104
Error Codes

Hello:

I have a 2003 530i. It has 100K kms on it. I've been away for 3 months and the car was not used during that time. On Friday I got home and took the car out however all sorts of lights and error codes were present:

eml light
DSC light
Engine light

Codes (read with OBD 2 reader)

P1501 Idle Speed Control Valve Stuck Closed
P0171 System Too Lean (Bank 1)
P0174 System Too Lean (Bank 2)
P0306 Cylinder #6 Misfire Detected
P0305 Cylinder #5 Misfire Detected
P0304 Cylinder #4 Misfire Detected
P0303 Cylinder #3 Misfire Detected
P0302 Cylinder #2 Misfire Detected

Any ideas why this has happened ?? I reset the codes but they came back several times.

Thanks
bigcletus is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 02:24 PM   #2
radi0activem
3rd Gear Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ottawa, ON, Canada
Posts: 309
I would start with the first one. The Idle speed controller is pretty easy to pull off and clean.
__________________
Brian
------------
2003 530i
radi0activem is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 11:39 AM   #3
MLue1
3rd Gear Member
 
MLue1's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Markham
Posts: 452
Quote:
Originally Posted by radi0activem View Post
I would start with the first one. The Idle speed controller is pretty easy to pull off and clean.
If you were away for that length of time the battery could be low on voltage in which won't help the situation. Get the battery checked out (it may have a bad cell) and clear the codes and see if they come back. If the battery has to crank the engine alot to start it, it may draws battery power from the other circuits and the result is the output of codes.
__________________
Mark
'99 E39 540iT

Last edited by MLue1; 09-08-2010 at 11:42 AM.
MLue1 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 07:48 PM   #4
Bimmermann
1st Gear Newbie
 
Join Date: Sep 2010
Location: ON
Posts: 19
Is the vehicle actually misfiring?
Bimmermann is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2010, 03:57 PM   #5
bigcletus
2nd Gear Member
 
bigcletus's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: NB
Posts: 104
I don't think its misfiring...sputtering on start-up yes...
bigcletus is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Maxbimmer Copyright 2001 - 2014