Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E90/E91/E92/E93
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 08-26-2010, 02:19 AM   #1
azn_oo1
2nd Gear Member
 
Join Date: May 2007
Location: mississauga
Posts: 145
e90 problem

2009 e90 323i auto with 10000km on it now. there is this problem that happens once in a while, when i start the car up the rpm sometime just dips really low. You can feel the engine struggling, but after a while it goes away.

Does anyone know what the problem is?
azn_oo1 is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2010, 09:09 AM   #2
MarkD
Banned
 
MarkD's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: In Your DME!
Posts: 2,414
Quote:
Originally Posted by azn_oo1 View Post
2009 e90 323i auto with 10000km on it now. there is this problem that happens once in a while, when i start the car up the rpm sometime just dips really low. You can feel the engine struggling, but after a while it goes away.

Does anyone know what the problem is?
Could be running too rich when warming up. Why not take it to the dealer and have it checked? You have a warranty, you should use it.
MarkD is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 07:39 PM   #3
KINKY
1st Gear Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by azn_oo1 View Post
2009 e90 323i auto with 10000km on it now. there is this problem that happens once in a while, when i start the car up the rpm sometime just dips really low. You can feel the engine struggling, but after a while it goes away.

Does anyone know what the problem is?
Add some MotoMaster Fuel Injector cleaner.

Solved my problem
KINKY is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 11:15 AM   #4
2009323i
1st Gear Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Location: ottawa
Posts: 19
I am having kinda the same issue. I have actually had my car stal on me about 6-8 times on a cold or even warm start. I call the Dealer and they tell me to put regular gas in the car. Anyone have this issue??
2009323i is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 11:25 AM   #5
damameke
6th Gear Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Canada
Posts: 1,369
Quote:
Originally Posted by 2009323i View Post
I am having kinda the same issue. I have actually had my car stal on me about 6-8 times on a cold or even warm start. I call the Dealer and they tell me to put regular gas in the car. Anyone have this issue??
Dealer asked you to put in regular gas ... did you try it? and did it go away...

what am i getting at.. is .. the dealer should say " bring the car in and we
will check it out" instead of just telling you over the phone to use regular gas, so premium gas is the issue ????
damameke is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 11:59 AM   #6
martinM5
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Waterwooo, Ontario, Canada
Posts: 309
If there is an ethanol content higher than 10% it will cause funny things to happen. use SHELL 91 and re-analyze
__________________
2000 540i 6spd..clears all around, Umnitza angels
1998 Audi A41.8TQM
martinM5 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 12:55 PM   #7
azn_oo1
2nd Gear Member
 
Join Date: May 2007
Location: mississauga
Posts: 145
My car has always been on shell 91, same problem but have no time to bring it in
azn_oo1 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 06:10 PM   #8
2009323i
1st Gear Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Location: ottawa
Posts: 19
I have not put regular gas in the car as I don't see how putting ethanol or 87 Octane will do anything for my issue. They said that if the Check Engine light doesn't come on then they most likely wont find anything. I have always used Shell 91 Sunoco 94 and doesn't matter what I use the same thing happens. I sent the guy I got the car from an email and he said he will try to look into it for me. If I hear anything I will let you guys know.
2009323i is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 06:12 PM   #9
2009323i
1st Gear Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Location: ottawa
Posts: 19
Quote:
Originally Posted by damameke View Post
Dealer asked you to put in regular gas ... did you try it? and did it go away...

what am i getting at.. is .. the dealer should say " bring the car in and we
will check it out" instead of just telling you over the phone to use regular gas, so premium gas is the issue ????
No didn't go away.
I know they should have said that but they were trying to say that the 2.5L in the 323i doesn't require Super which makes no sense to me.
2009323i is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 04:45 PM   #10
Italia311
1st Gear Newbie
 
Italia311's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Niagara Falls
Posts: 43
Thats funny because my car (2006) would idle weird like it was about to die and eventually would stall (randomly out of nowhere even while driving down the street) and they told me not to use any gas but ESSO 91.

I have had this problem 4 times and each time I have brought it in and they say a cam shaft is misfiring....the most recent time they "flushed" my vanos...(whatever the hell that is) and its been fine for the last month or so...

I would take it to the dealer but even then..I don't think they know what they're talkin about...
Italia311 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 07:05 PM   #11
Helka
BMW4LIFE
 
Helka's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Guelph
Posts: 232
I just started my car this morning in about -8 degrees celcius and it struggled to stay above idle and almost stalled. I have an 07 328i
__________________


CURRENT RIDE
07 BMW 328i

PREVIOUS RIDES
1994 BMW 318i
1993 SATURN SC1
1989 TOYOTA MR2 SUPERCHARGED
1975 BMW 2002
Helka is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2010, 02:47 PM   #12
biginstreets
bitches love me!
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bolton
Posts: 165
mine stalled out on the colder days but once it was warm, no problems. it always fired right up after.

my uncle said his '07 328i only does it when its colder then 5 degrees and when its been parked for more then 10 hours or so.
edit; mine being an e46.
__________________
drive it like you stole it... or at least like someone else paid for it!

Last edited by biginstreets; 12-09-2010 at 02:49 PM.
biginstreets is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 03:47 PM   #13
2009323i
1st Gear Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Location: ottawa
Posts: 19
So I spoke with the Service manager our the Dealer I bought it from and he said that they can change my Idle up 150 rpm and that should help. Anyones thoughts??
2009323i is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 03:51 PM   #14
MarkD
Banned
 
MarkD's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: In Your DME!
Posts: 2,414
Quote:
Originally Posted by 2009323i View Post
So I spoke with the Service manager our the Dealer I bought it from and he said that they can change my Idle up 150 rpm and that should help. Anyones thoughts??
It's worth increasing the idle speed and especially if you have an auto.
MarkD is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 04:05 PM   #15
2009323i
1st Gear Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Location: ottawa
Posts: 19
Quote:
Originally Posted by MarkD View Post
It's worth increasing the idle speed and especially if you have an auto.
We have a 6 speed and I guess I will try that out then. Thanks
2009323i is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.