Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E36 (1991 - 1999)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-13-2010, 11:53 PM   #1
m50tech
1st Gear Newbie
 
m50tech's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: texas
Posts: 31
Vanos question?

Just notice my m50 lossing power so I checked the fuel presure is good new plugs changed coils tps sensor o2 sensor and still the same my bro was telling me it could be my vanos you can here the gear noise but very little. So could it be that my vanos is causing me to loose power.
__________________
e30 v12 coming soon!!!!!!!!
m50tech is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2010, 02:56 AM   #2
aaron320i
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mississauga
Posts: 416
Send a message via MSN to aaron320i
not likely
aaron320i is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2010, 04:05 AM   #3
doogee
Stance is Gay.
 
doogee's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Ancaster
Posts: 3,449
Send a message via MSN to doogee
Very likely. Best place to start is by ordering a new Vanos seal from BeisanSystems.

When my seal was shot, I had it replaced and felt a massive improvement.

My Vanos was jammed.
__________________


Dakar M3 Track Build Thread
doogee is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2010, 08:20 AM   #4
nachos23
SweetXi
 
Join Date: Jun 2009
Location: Brampton, Ontario
Posts: 963
Send a message via MSN to nachos23
It MIGHT be a Vanos, but it doesn't sound like you ar experiencing any of the telltale signs of vanoe issues......

Typical symptoms:
What are the symptoms of a failing vanos?
Overall loss of torque and power, particularly in the lower RPM range, < 3k. Bogging then surging at 3k RPM. Uneven power distribution and RPM transition. Engine hesitations in the lower RPM range, < 3k. Louder idle and intermittent idle RPM hiccups. Difficult takeoffs. Loss of power and bogging when AC on. Increased fuel consumption.
Double vanos cars with the M52TU engine (98/99-00) experience cold weather cold start idle jolts and possible stall.


Usually worn Vanos will nake an aweful racket and are quite noisey. I'd start by looking for a vacuum or air leak in the intake or PCV system. Use combustion chamber cleaner (while running) and spray around ALL intake components and vacuum lines. Listen for canges in engine rpm. Make sure to check the PCV valve. The main house leading from the bottom is prone to failure (overheating makes it break down) and will cause your symptoms....

ONLY after you've confirmed none of these are the culprit, then start looking @ the vanos. Eliminate the obvious and then look for the less obvious.
__________________
My Ride:
2009 335i Xdrive
JB4 and BimmerBoost Back-end flash
AA race FMIC and Diverter/Blow-off
H&R Coilovers
aFe CAI
& a few other goodies


nachos23 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2010, 08:22 AM   #5
doogee
Stance is Gay.
 
doogee's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Ancaster
Posts: 3,449
Send a message via MSN to doogee
Just wanted to add that my Vanos was jammed but did NOT make any noise.
__________________


Dakar M3 Track Build Thread
doogee is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2010, 08:37 AM   #6
archins
2nd Gear Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: LATVIA
Posts: 88
Send a message via Skype™ to archins
Quote:
Originally Posted by m50tech View Post
Just notice my m50 lossing power so I checked the fuel presure is good new plugs changed coils tps sensor o2 sensor and still the same my bro was telling me it could be my vanos you can here the gear noise but very little. So could it be that my vanos is causing me to loose power.
engine control unit have some errors? If it's vanos it must tell some foult codes
__________________

BMWMPOWER.LATVIA
archins is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2010, 11:25 PM   #7
m50tech
1st Gear Newbie
 
m50tech's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: texas
Posts: 31
Thanks for the replys found out that my idle control valve was not working very good it would open but all the way and not close back up thanks for the help
__________________
e30 v12 coming soon!!!!!!!!
m50tech is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2010, 11:14 PM   #8
aaron320i
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mississauga
Posts: 416
Send a message via MSN to aaron320i
btw if you still hear the grinding noise it is most likely you timing chain rattling the valve cover. Change the hydraulic tensioner if it get too irritating.
aaron320i is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.