maXbimmer Forums

maXbimmer Forums (http://www.maxbimmer.com/forums/index.php)
-   5 series (http://www.maxbimmer.com/forums/forumdisplay.php?f=61)
-   -   E60 error: fault in passenger-restraint system affecting airbag (http://www.maxbimmer.com/forums/showthread.php?t=154133)

kamalsa 11-03-2012 10:09 PM

E60 error: fault in passenger-restraint system affecting airbag
 
Hello everyone,

I bought a 2004 545i a few days ago, the car is in amazing condition and has 120,000km on it. Today I drove it, parked it at my friends place and just when I was about to leave I turned the car on and this warning came on "fault in passenger-restraint system affecting airbag, belt tensioner, or belt-force limiter. Continue to wear the safety belt" I'm just wondering if anyone has had this issue before and or know anyone that can fix it. I'm trying to avoid the dealership. Any help would be very much appreciated. Thanks in advance.

Barnsdale 11-03-2012 11:57 PM

Well if you're looking for a good indy mechanic check out RMP Motors, I personally haven't used them but they go recommended on here and I believe they're pretty close to Mississauga. You can do a search and find some reviews of them on here, they specialize in BMW and tons of members on here go there.

Hopefully you can have this issue resolved soon!

Dinanstu 11-04-2012 10:55 AM

RMP is in etobicoke and Bimmersport is in that neck of the woods too. They should have the proper diagnostic equipment you'll need to read the SRS codes.

Blackedout95 11-04-2012 11:17 AM

seat belt buckle.

Smallfrie 12-01-2012 09:45 PM

There's a recall for that problem but it is vin specific however if you call your dealership and ask them if you can bring your car in for the 10 year passenger seat mat sensor restrain system. It is a very common problem and i myself have it done under warranty. Goodluck!

Thread on this recall here: http://forums.5series.net/e60-discus...recall-122566/

mechanic55 12-03-2012 08:06 PM

Quote:

Originally Posted by kamalsa (Post 1588107)
Hello everyone,

I bought a 2004 545i a few days ago, the car is in amazing condition and has 120,000km on it. Today I drove it, parked it at my friends place and just when I was about to leave I turned the car on and this warning came on "fault in passenger-restraint system affecting airbag, belt tensioner, or belt-force limiter. Continue to wear the safety belt" I'm just wondering if anyone has had this issue before and or know anyone that can fix it. I'm trying to avoid the dealership. Any help would be very much appreciated. Thanks in advance.

Just went through this. It's the sensor mat in the passenger seat. 10 year extended warranty from date of manufacture. I have the comfort seats. Kept the car overnight, updated car programming which incidentally cleared up a few other issues such as transmission surge, gas cap check light and improved throttle response. Was even given a new loaner. Zero charge.

Allyox 01-11-2014 01:15 PM

Where did you go to get this work done? I have the same issue? And I live in ontario!

cmyachtie 01-12-2014 06:36 PM

I have been having this same issue for the last few weeks now and my dealer says that the mat refit was done already and it seems to be the front sensors, anyone know where exactly these are located?
I have been getting this fault showing up lately and it occurred when parked car in the rain overnight (normally she in garage)twice sofar I cleared error myself and all was well again, drove for two weeks and now same message is back again:

Battery cable refit and seat sensor mat recall was performed some time ago I was told by dealer, so assuming that is not it it will likely be the sensor(s)...

Does NE1 have any idea where these sensors are located?
Below is the fault readout:
E R R O R M E M O R Y
---------------------------------------
Date: 08.01.2014 17:39:24
ECU: SGM_60_2
JobStatus: OKAY
Variant: SGM_60_2
-------------------------------------------------------------
RESULT: 3 error in error memory !
-------------------------------------------------------------
9403 UpFront-Sensor right defective
Error counter: 17
Mileage 75096 km
System time begin of error 1852.86 hours
System time end of error 1854.39 hours
No matching error symptom
Test conditions fulfilled
Error not present now, but already stored
Error would not cause a warning lamp to light up
Error classification t > 1min
Error classification 1s < t < 1min
Error classification 0 < t < 1s
Error code: 94 03 20 E0 11 24 AB 00 06 36 53 00 06 37 A3
-------------------------------------------------------------
9404 Upfront-Parameter inconsistent
Error counter: 18
Mileage 75096 km
System time begin of error 1852.88 hours
System time end of error 1854.39 hours
No matching error symptom
Test conditions fulfilled
Error not present now, but already stored
Error would not cause a warning lamp to light up
Error classification t > 1min
Error classification 1s < t < 1min
Error classification 0 < t < 1s
Error code: 94 04 20 E0 12 24 AB 00 06 36 58 00 06 37 A2
-------------------------------------------------------------
9402 UpFront-Sensor left defective
Error counter: 7
Mileage 75112 km
System time begin of error 1853.41 hours
System time end of error 1854.22 hours
No matching error symptom
Test conditions fulfilled
Error not present now, but already stored

windwagen 01-13-2014 12:31 AM

I had this problem on my E39... Apparently it's quite a common problem and many people bypass it. E39s wouldn't have this 10 year warranty.... I see that the same bypass can be used for E60...

FYI....

http://www.ebay.co.uk/itm/FITS-BMW-P...ht_3519wt_1255

Btw - I scanned my car and it showed unoccupied with the bypass installed.... no faults though. Seller (not the link above) says that's not right... so I'm getting a replacement.

cmyachtie 01-22-2014 05:03 PM

UPDATE:
Cleared the faultcodes twice now after having car parked overnight in the rain and that is when I seem to get the errors popping up, never had it while driving in rain, so I suspect there must be some water infiltration going on and suspect the sunroof drains but will have to check them later when weather improves for me.

Quote:

Originally Posted by cmyachtie (Post 1636283)
I have been having this same issue for the last few weeks now and my dealer says that the mat refit was done already and it seems to be the front sensors, anyone know where exactly these are located?
I have been getting this fault showing up lately and it occurred when parked car in the rain overnight (normally she in garage)twice sofar I cleared error myself and all was well again, drove for two weeks and now same message is back again:

Battery cable refit and seat sensor mat recall was performed some time ago I was told by dealer, so assuming that is not it it will likely be the sensor(s)...

Does NE1 have any idea where these sensors are located?
Below is the fault readout:
E R R O R M E M O R Y
---------------------------------------
Date: 08.01.2014 17:39:24
ECU: SGM_60_2
JobStatus: OKAY
Variant: SGM_60_2
-------------------------------------------------------------
RESULT: 3 error in error memory !
-------------------------------------------------------------
9403 UpFront-Sensor right defective
Error counter: 17
Mileage 75096 km
System time begin of error 1852.86 hours
System time end of error 1854.39 hours
No matching error symptom
Test conditions fulfilled
Error not present now, but already stored
Error would not cause a warning lamp to light up
Error classification t > 1min
Error classification 1s < t < 1min
Error classification 0 < t < 1s
Error code: 94 03 20 E0 11 24 AB 00 06 36 53 00 06 37 A3
-------------------------------------------------------------
9404 Upfront-Parameter inconsistent
Error counter: 18
Mileage 75096 km
System time begin of error 1852.88 hours
System time end of error 1854.39 hours
No matching error symptom
Test conditions fulfilled
Error not present now, but already stored
Error would not cause a warning lamp to light up
Error classification t > 1min
Error classification 1s < t < 1min
Error classification 0 < t < 1s
Error code: 94 04 20 E0 12 24 AB 00 06 36 58 00 06 37 A2
-------------------------------------------------------------
9402 UpFront-Sensor left defective
Error counter: 7
Mileage 75112 km
System time begin of error 1853.41 hours
System time end of error 1854.22 hours
No matching error symptom
Test conditions fulfilled
Error not present now, but already stored


windwagen 01-23-2014 04:25 PM

Got a replacement bypass from a different vendor.... same thing! ....shows as unoccupied... this sucks!


All times are GMT -4. The time now is 04:53 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.